E-Ticaret Yöntemleri
1. Sosyal Medya Üzerinden Satış
Sosyal medya mecraları günümüzde insanların iletişim ve etkileşim kurmanın ötesine geçmiştir. Artık her bir sosyal medya platformu bir dijital pazarlama stratejisiyle satış yapan pazaryeri haline gelmiştir.Sosyal medya sitelerinde satış yapabilmek günümüzde çoğu satış yapmak isteyenler için en popüler e-ticaret faaliyetleri arasına girmiştir. Hem sahış olarak hem de kurumsal olarak bu platformlarda satış yapılabilmektedir. Adeta çevrimiçi alışveriş e-ticaret sitesi gibi her tüketiciye hitap eden büyük mecralardır.
Sosyal medya sitelerinde daha çok Instagram ve facebookta e-ticaret satışı yapılmaktadır.Ürünlerin satışı ve reklamına bağlı markaların işbirlikleriyle ideal bir platform sunan sosyal medya çeşitli ticari anlaşmalara zemin hazırlar.
Sosyal medyadaki bulunan hesabın takipçi profili potansiyel müşteri olarak değerlendirilir. Instagram ve Facebook platformlarından reklam noktasında uygun meblalarda oluşturulabilir gerekirse hesaplara reklam alınabilir.Bu yeni nesil sosyal medya platformları e-ticaret satışında dinamik ve genç bir hedef kitleye sahiptir. Adı geçen sosyal medya platformlardaki otorite sayfaları sponsorlu reklam aracılığıyla paylaşım yaparak sosyal medya üzerinden satışları desteklemektedir.
15 Mart 2019 tarihinde 7162 Sayılı Gelir vergisi Genel Tebliğinde “İnternet ve Benzeri Elektronik Ortamlar Üzerinden Yapılan Satışlarda Esnaf Muaflığı” bölümüne işyeri açmaksızın internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden satış yapmakla ilgili bazı düzenlemeler yapılmıştır. Esnaf muafiyeti sosyal medya satış anlamında olumlu etki etmiştir.Dolayısıyla evde atölyede yada herhangi bir ürün üreten kişiler internette veri muafiyetina bağlı satış yapabilir. Ancak her satış esnaf muaflığına dahil değildir.Bunun dışındaki faaliyetler vergilendirmeye esas kılınmıştır.
2. Pazaryerleri Üzerinden Satış
Çevrimiçi pazaryerleri, son yıllarda yaygınlaşan popüler e-ticaret yöntemlerinden biri olmuştur.Bu platformlarda e-ticaret yapmak isteyen işletme veya şahış mağaza açarak online şekilde ürünlerini satışa sunma fırsatını yakalar.Bu alanlarda yapılan satışlarda her ürüne bağlı farklı oranlarda komisyon ödemesi yapılması gerekir.Çevrimiçi pazaryerlerinde ödeme alma ve yapma kriterleri farklıdır. Pazaryerlerinde satış yapmanın ilk kriteri ticari bir kimliğe sahip olmanız gerektiğidir. Gerekli şartları karşılayabilen firmalar, pazaryerlerinde e-ticaret mağazası açarak satışını yapar.
Çevrimiçi pazaryerleri e-ticaret sitesi açma yönetme konusunda detaylı bilgiye ve personele sahip olmayan küçük işletmeler için büyük avantajlar sağlar.Örneğin; Ardahandaki bir gıda dükkanı Edirnedeki tüketiciyede ürününü satabilmektedir.Farklı yerlerde fiziksel mağaza harcamalarına gerek duymadan ürününü pazarlama şansı sunar. Böylece çok geniş bir kitleye ulaşılabilir. Bu pazaryerlerinde mağaza açmanın maliyetleri çok düşüktür. Bunların dışında rakip firmaları analiz ederek satış stratejileri geliştirilebilir.
Çevrimiçi pazaryerlerinin bazı dezavantajlı yanları da bulunmaktadır.Açılan her mağazaya bağlı komisyon ücreti mağaza bedeli kesilir bu bedeli ödemek zorunda kalır.Ayrıca hedef kitleniz benzer ürün için aynı ortamda ürün aramaktadır.Bu nedenle önplana çıkabilmeniz için ekstra reklam ücreti ödemeniz gerekir.
3. Kendi E-ticaret Siteniz Üzerinden Satış
Dünyada hızla büyüyen dijital dünyada çevrimiçi kullanıcılara yönelik satış pazarı yaratılmasından firmaları kendisine ait özel e-ticaret sitesi kurmasını zorunlu hale getirmektedir.Bir e-ticaret sitesi kurarken bazı koşullar yerine getirilmelidir. Bu temel koşullar şunlardır;
Bütçe: E-ticaret sitesi yapılırken bir bütçe planıyla ilerlenilmesi gerekir.İnternet sitesinin altyapısı yazılımı,dijital reklam çalışması,kargo ve tedarik zincirlerinin analizleri,ödeme kanalları buna bağlı maliyetler göz önünde bulundurulmalıdır.
Sanal pos: E-ticaret sitesi kurarken vergi mükellefi olmanız gerekir.Bunun için şirket kurulması gerekir.Fatura kesip satış ödemelerini almak için sanal ödemelere bağlı sanal pos başvurusu yapılmalı gerek duyulursa alternatif ödeme yöntemleri değerlendirilmelidir.
Alan adı: E-ticaret sitesi için sektöre uyan ve dikkat çekebilen etkili bir alan adı satın alınmalıdır.Akılda kalıcı taklidi olmayan dikkat çeken satışların artmasına olumlu etki yapacak özellikte olmalıdır.
Altyapı: İnternet sitesinin altyapısı, e-ticaret için büyük önem arz etmektedir. Arama moturu optimizasyonun seo yapılması,mobil cihazlara uyumluluğun sağlanması responsive tasarım,ödeme sistemlerinin veri güvenliğine bağlı şekilde entegre edilmesi gibi birçok uygulama ve özellik e-ticaret için vazgeçilmez faktörler arasındadır.
Ürün: İnternetten satışı yapacağınız ürünlerin seçimi yapılmalıdır.
Plan: E-ticaret sitesi üzerinden satış bir plan çerçevesinde yapılmalı; kampanya süreçleri belirlenerek, ürün fiyatlandırması analiz edildikten sonra stok takibine kadar geniş bir iş planı oluşturulmalıdır.
Takip:E-ticarete başlamak bir takip sürecini kapsar.Rakip sitelerin takip edilerek analiz edilmesi,performansları değerlendirilmesi,e-ticaret sektöründeki yenilikler takip edilerek e-ticaret sitesinde güncellemeler yapılmalıdır.
Pazarlama: E-ticaret sitesinin bilinirliği ve satışların artması için pazarlama gereklidir.E-ticaret sitesinin satışları ve çevrimiçi trafiği arttırmak için dijital pazarlama stratejilerine gerek duyulmalıdır.Bu çalışmalar klasik reklam stratejileriylede yapılabilir.
4. Drop Shipping
Drop Shipping mantalitesi stoğunuzda bulunmadan satış yapabilmeyi sağlar.Ürün satılırken stok tutulmaz.Bunun yerine gelecek siparişlere bağlı olarak tedarikçi firmadan ürünler müşteriye ulaştırılması sağlanırYeni başlayan girişimciler ve yatırımcılar için basit ideal e-ticaret yöntemidir.Düşük sermaye ve işletme giderleri sayesinde tercih edilir.
Drop Shipping’de tüketicinin satın almak istediği ürünler e-ticaret sitesinde sunulur.Tüketici ürünü aldığında ürünü satan firma siteden gelen siparişin durumuna bağlı olarak siparişi tedarikçi firmaya yönlendirir.Tedarikçi firma ürünü direk tüketiciye ulaştırır.Tedarikçi firmadan sağladığı ürünleri e-ticaret sitesinde sunan firma satışını yapmak istediği ürünün bilgilerini görsel ve metinsel içeriklerini gönderir. Firma kendi e-ticaret sitesinde ürünün tüm bilgilerini ekler.
2 Yorum
TY
Louise Armero
September 23, 2012 at 12:00 am
Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Vestibulum tortor quam, feugiat vitae, ultricies eget, tempor sit amet, ante. Donec eu libero sit amet quam egestas semper. Aenean ultricies mi vitae est. Mauris placerat eleifend leo.
CEVAP:
TY
Teknova Yazılım
September 23, 2012 at 12:00 am
Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Vestibulum tortor quam, feugiat vitae, ultricies eget, tempor sit amet, ante. Donec eu libero sit amet quam egestas semper. Aenean ultricies mi vitae est. Mauris placerat eleifend leo.
Yorum Yap