Seo Açısından Google Arama Nasıl Çalışır ?
Seo Açısından Google Arama Nasıl Çalışır ?
Seo açısından google aramalarını teknik açıdan adım adım inceleyelim;
Tarama
Tarama, Googlebot'larının Google dizinine eklenecek yeni ve güncel sayfaları ziyaret etme işlemidir.
Web’deki milyarlarca sayfayı bulup getirmek (veya "taramak") için muazzam sayıda bilgisayardan yararlanılır. Getirme işlemini yapan programın adı Googlebot’tur (robot, bot veya örümcek olarak da bilinir).
Googlebot; taranacak siteleri, tarama sıklığını ve her siteden kaç sayfanın getirileceğini belirlemek için algoritmik bir işlemden yararlanır.
Google'ın tarama işlemi, web sitesi sahipleri tarafından sağlanan site haritası verileriyle taramaya katılan, önceki tarama işlemlerinden oluşturulan web sayfası URL'lerinin bir listesiyle başlar. Googlebot bir sayfayı ziyaret ettiğinde, sayfadaki bağlantıları bulup taranacak sayfaları listesine ekler. Yeni siteler, mevcut sitelerdeki değişiklikler ve geçersiz bağlantılar belirlenir ve Google dizinini güncellemek için kullanılır.
Google, tarama sırasında Chrome'un son sürümünü kullanarak sayfayı oluşturur. Oluşturma işleminin bir parçası olarak, bulduğu sayfa komut dosyalarını çalıştırır. Siteniz dinamik olarak oluşturulmuş içerik kullanıyorsa JavaScript yazılım dosyalarının SEO ile ilgili temel kavramları uyguladığından emin olun.
Birincil tarama / İkincil tarama
Google, web sitelerini taramak için iki farklı tarayıcı kullanır: mobil tarayıcı ve masaüstü tarayıcı. Her bir tarayıcı türü, o cihaz türünü kullanarak sayfayı ziyaret eden kullanıcıyı göstermeye çalışır.
Google, siteniz için tek tarayıcı türünü (mobil veya masaüstü) birincil tarayıcı olarak kullanır. Sitenizde Google tarafından taranan tüm sayfalar, birincil tarayıcı kullanılarak taranır. Tüm yeni web siteleri için birincil tarayıcı mobil tarayıcıdır.
Ayrıca Google, sitenizdeki birkaç sayfayı diğer tarayıcı türüyle (mobil veya masaüstü) yeniden tarar. İkincil tarama adı verilen bu işlem, sitenizin diğer cihaz türüyle ne kadar iyi çalıştığını görmek için yapılır.
Google, taranmaması gereken sayfaları nereden biliyor?
- Robots.txt dosyasında engellenen sayfalar taranmaz, ancak başka bir sayfaya bağlantı verilmişse yine de dizine eklenebilir. (Google, sayfanın içeriğini, kendisine işaret eden bir bağlantıyla bulabilir ve içeriğini ayrıştırmadan sayfayı dizine ekleyebilir.)
- Google, anonim kullanıcılar tarafından erişilemeyen sayfaları tarayamaz. Bu nedenle, herhangi bir şekilde giriş yapılmasını gerektiren veya başka türde yetkilendirme koruması olan sayfalar taranmaz.
- Önceden taranmış olup başka bir sayfanın kopyası olduğu düşünülen sayfalar daha seyrek taranır.
Taramanızı iyileştirme
Google'ın sitenizdeki doğru sayfaları keşfetmesine yardımcı olmak için aşağıdaki teknikleri kullanın:
- Site haritası gönderin.
- Bağımsız sayfalar için sayfalar açısından tarama istekleri gönderin.
- Sayfalarınız için basit, insanların okuyabileceği, mantıksal bir URL yolu kullanın ve site içinde net ve doğrudan dahili bağlantılar sağlayın.
- Navigasyon için sitenizde URL parametrelerini kullanırsanız (örneğin global bir alışveriş sitesinde kullanıcının ülkesini belirtirseniz), Google'a önemli parametreler hakkında bilgi vermek için URL parametreleri aracını kullanarak uygulayabilirsiniz.
- Robots.txt dosyasını akıllıca kullanın: Robots.txt dosyasını sitenizdeki içeriklerin dizinde görünmesini engelleme yöntemi olarak değil, sunucu yükünüzü korumak amacıyla, Google'ın ilk olarak hangi sayfaları bilmesini veya taramasını tercih ettiğinizi göstermek için kullanın.
- Sayfanızın diğer dillerdeki alternatif sürümlerini işaret etmek için hreflang etiketi kullanın.
- Standart sayfanızı ve alternatif sayfaları açıkça belirtin.
- Google'ın sayfayı düzgün bir şekilde oluşturması için gereken önemli sayfalara, ayrıca kaynaklara (resimler, CSS dosyaları, komut dosyaları) erişebildiğinden emin olun.
- Yayındaki sayfada URL Denetleme aracını çalıştırarak Google'ın sayfanıza erişebildiğini ve düzgün bir şekilde oluşturabildiğini onaylayın.
Dizine ekleme
Googlebot, sayfanın içeriğini anlamak için taradığı her sayfayı işler. Bu, metin içeriğinin, önemli içerik etiketlerinin ve özelliklerin (
etiketleri, alt özellikler, resimler, videolar ve diğer öğeler) işlenmesini içerir. Googlebot içerik türlerinin tümünü olmasa da pek çoğunu işleyebilir. Örneğin, bazı zengin medya dosyalarının içeriğini işlememektedir.
Taranan sayfalar dizine eklenmeden önce Google bir sayfanın başka bir sayfanın kopyası veya standart sayfası olup olmadığını belirler. Sayfanın kopya olduğu düşünülürse sayfa çok daha az sıklıkta taranır. Benzer sayfalar, bir dokümanda gruplandırılır. Bu doküman, standart sayfayı (grubu en iyi temsil eden sayfa) ve bulunan kopyaları içeren 1 veya daha fazla sayfadan oluşan bir gruptur. Kopyalar, aynı sayfaya ulaşan alternatif URL'ler veya aynı sayfanın alternatif mobil veya masaüstü sürümleri olabilir.
Google'ın noindex yönergesi olan sayfaları dizine eklemediğini unutmayın. Ancak, Googlebot'un yönergeyi görebilmesi gerekir. Sayfa bir robots.txt dosyası, giriş sayfası veya başka bir cihaz tarafından engelleniyorsa Google sayfayı ziyaret etmemiş olsa bile sayfa dizine eklenmiş olabilir.
Dizine eklenmeyi iyileştirme
Google’ın sayfanızın içeriğini daha iyi anlayabilmesini sağlamak için birçok teknik vardır:
- noindex etiketini kullanarak Google'ın gizlemek istediğiniz sayfaları taramasını veya bulmasını önleyin. Robots.txt tarafından engellenen bir sayfada "noindex" etiketini kullanmayın. Bunu yaparsanız, noindex görülmez ve sayfa yine de dizine eklenebilir.
- Yapılandırılmış veriler kullanın.
- Google Web Yöneticisi Yönergeleri'ne uyun.
Döküman nedir?
Google, dahili olarak web'i kocaman bir dokümanlar kümesi olarak görür. Her doküman bir veya daha fazla web sayfasını temsil eder. Bu sayfalar ya birbirinin aynısı ya da çok benzeridir, ancak özünde farklı URL'ler tarafından erişilebilen aynı içeriklerdir. Bir dokümandaki farklı URL'ler tam olarak aynı sayfaya (örneğin, www.teknovayazilim.com aynı sayfayı gösterebilir) veya farklı cihazlardaki kullanıcılar için küçük değişiklikler içeren aynı sayfaya (örneğin, masaüstü kullanıcıları için https://www.teknovayazilim.com veya mobil kullanıcıları için m.teknovayazilim.com) yönlendirebilir.
Google, dokümandaki URL'lerden birini seçip bunu, dokümanın standart URL'si olarak tanımlar. Google'ın en sık tarayıp dizine eklediği URL, dokümanın standart URL'sidir. Diğer URL'ler kopya veya alternatif olarak kabul edilip zaman zaman taranabilir ya da kullanıcının isteğine göre sunulur. Örneğin, dokümanın standart URL'si mobil URL olsa bile, Google yine de masaüstünde arama yapan kullanıcılar için muhtemelen masaüstü (alternatif) URL'yi sunacaktır.
Search Console'daki çoğu rapor, verileri standart URL ile ilişkilendirir. Bazı araçlar (ör. URL Denetleme aracı) alternatif URL'lerin test edilmesini destekler, ancak standart URL'yi incelemek de alternatif URL'ler hakkında bilgi sağlamalıdır.
Google'a standart olmasını tercih ettiğiniz URL'yi belirtebilirsiniz, ancak Google çeşitli nedenlerle farklı bir standart URL seçebilir.
Aşağıda terimlerin bir özeti ve Search Console'da nasıl kullanıldığı açıklanmıştır:
- Döküman: Bir araya toplanmış benzer sayfalardır. Standart URL ve sitenizde yinelenen sayfalar varsa muhtemelen alternatif URL'ler içerir. Dokümandaki URL'ler aynı veya farklı kuruluştan (kök alandan; ör. www.google.com'daki "google") olabilir. Google, Arama sonuçlarında gösterilecek en iyi URL'yi platform (mobil/masaüstü), kullanıcı dili,konumu ve diğer birçok değişkene göre seçer. Google, sitenizdeki ilgili sayfaları organik taramayla veya yönlendirmeler ya da etiketler gibi site tarafından uygulanan özelliklerle keşfeder. Diğer kuruluşlardaki ilgili sayfalar, yalnızca siteniz tarafından açık bir şekilde kodlandıysa (yönlendirmeler veya bağlantı etiketleriyle) alternatif olarak işaretlenebilir.
- URL: Sitedeki belli bir içeriğe erişmek için kullanılan URL'ler,sitede farklı URL'leri aynı sayfaya yönlendirebilir.
- Sayfa: Bir veya daha fazla URL tarafından erişilen web sayfasıdır. Kullanıcının platformuna (mobil, masaüstü, tablet ve benzeri cihazlar) bağlı olarak bir sayfanın farklı sürümleri olabilir.
- Sürüm: Sayfanın genellikle "mobil", "masaüstü" ve "AMP" (AMP'nin mobil ve masaüstü sürümleri olabilir) olarak sınıflandırılan bir varyasyonudur. Sitenizin yapılandırmasına bağlı olarak, her sürümün URL'si farklı (teknovayazilim.com veya m.teknovayazilim.com) ya da aynı (siteniz dinamik sunum veya ekrana duyarlı web tasarımı kullanıyorsa aynı URL, aynı sayfanın farklı sürümlerini gösterebilir) olabilir. Dil varyasyonları, farklı sürümler olarak değil farklı dokümanlar olarak kabul edilir.
- Standart sayfa veya URL: Google tarafından dokümanı en iyi şekilde temsil ettiği düşünülen URL'lerdir. Google her zaman bu URL'yi tarar. Dokümandaki kopya URL'ler de zaman zaman taranır.
- Alternatif/kopya sayfa veya URL: Google'ın zaman zaman tarayabileceği doküman URL'lerdir. Google, kullanıcı ve istek için uygunsa bu URL'leri de sunar. Örneğin, masaüstünden yapılan istek için masaüstü kullanıcısına standart mobil URL yerine alternatif URL sunulur.
- Site: Genellikle "web sitesi" veya internet sitesi ile eş anlamlı olarak kullanılır (kavramsal olarak birbirleriyle alakalı web sayfaları kümesi), ancak bazen Search Console mülkü ile de (gerçi "mülk" sitenin yalnızca bir kısmı olarak tanımlanabilir) eşanlamlı olarak kullanılır. Bir site, alt alan adları (ve düzgün bir şekilde bağlanmış AMP sayfaları için alan adları bile) kapsayabilir.
Farklı dillerde aynı içeriğe sahip sayfalar, hreflang etiketleri kullanarak birbirlerine başvuruda bulunan farklı dokümanlarda depolanır. Bu nedenle, çevrilmiş içerikler için hreflang etiketleri kullanmak önemlidir.
Sonuçları sunma
Kullanıcı bir sorgu girdiği zaman, bilgisayarlarımız, dizinde eşleşen sayfa olup olmadığını anlamak için arama yapar ve kullanıcıyla en alakalı olduğunu düşündüğümüz sonuçları döndürür. Alaka düzeyi yüzlerce faktör tarafından belirlenir.Google sürekli bu durumu daha iyi gösterebilmek için algoritmalarını günceller.Google, sonuçların seçiminde ve sıralamasında kullanıcı deneyimini dikkate alır. Bu nedenle sayfanızın hızlı yüklendiğinden ve mobil uyumlu olduğundan emin olun.
Sitenizin sunulmasını iyileştirmek için;
- Sonuçlarınız belirli konumlarda veya dillerde kullanıcıları hedefliyorsa Google'a tercihlerinizi söyleyebilirsiniz.
- Sayfanızın hızlı yüklendiğinden ve mobil uyumlu olduğundan emin olun.
- Sık karşılaşılan bazı hatalara düşmemek ve sitenizin sıralamasını yükseltmek için Web Yöneticisi Yönergeleri'ni uygulayın.
- Siteniz için Arama sonucu özelliklerini uygulamayı (yemek tarifi kartları veya makale kartları gibi) düşünün.
- Mobil cihazlarda daha hızlı yükleme sayfaları için AMP'yi kullanın. Bazı AMP sayfaları da en çok okunan haberler atlıkarınca galerisi gibi ek arama özellikleri için uygundur.
- Google’ın algoritması sürekli olarak iyileştirilmektedir. Algoritmayı tahmin etmeye ve sayfanızı buna göre tasarlamaya çalışmak yerine, kullanıcıların istediği iyi, yeni içerikler yaratmaya ve yönergelerimizi takip etmeye çalışın.
2 Yorum
TY
Louise Armero
September 23, 2012 at 12:00 am
Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Vestibulum tortor quam, feugiat vitae, ultricies eget, tempor sit amet, ante. Donec eu libero sit amet quam egestas semper. Aenean ultricies mi vitae est. Mauris placerat eleifend leo.
CEVAP:
TY
Teknova Yazılım
September 23, 2012 at 12:00 am
Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Vestibulum tortor quam, feugiat vitae, ultricies eget, tempor sit amet, ante. Donec eu libero sit amet quam egestas semper. Aenean ultricies mi vitae est. Mauris placerat eleifend leo.
Yorum Yap